Vasara – padidėjusio sergamumo žarnyno infekcijomis metas
2011-07-14
VILNIAUS VISUOMENĖS SVEIKATOS CENTRAS |
|
INFORMACINIS PRANEŠIMAS
|
|
2011-07-14
|
Vasara – padidėjusio sergamumo žarnyno infekcijomis metas
Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad vasara – palankiausias metas plisti žarnyno infekcinėms ligoms. Šiluma – viena geriausių sąlygų užkrečiamųjų ligų sukėlėjų dauginimuisi. Specialistai įspėja, kad pradėjo didėti sergamumas salmonelioze – liga, pasireiškiančia viduriavimu, vėmimu, pilvo ir galvos skausmais, pakilusia kūno temperatūra. Šie ligos simptomai dažniausiai pasireiškia praėjus 12-72 val. po užsikrėtimo salmonelių bakterijomis. Sergamumas salmonelioze Vilniaus mieste gegužės ir birželio mėnesiais padidėjo apie 30 proc.
Šiuo metu Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistai atlieka dviejų žarnyno infekcinių ligų protrūkių, siejamų su viešojo maitinimo įmonėmis epidemiologinį tyrimą. Nuo liepos 4 d. užregistruota 15 susirgusių asmenų, valgiusių dviejose miesto kavinėse. Devyniems ligoniams nustatyta salmoneliozė.
Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per nepakankamai termiškai apdorotą gyvūninį maistą – kiaušinius, paukštieną, kiaulieną ir jų produktus. Į maistą salmonelės gali patekti ir nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo apruošta žalia mėsa.
Keletas svarbių patarimų, kurie turėtų rūpėti visiems, norintiems išvengti per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų:
· Maistui vartoti tik šviežius produktus, šviežius kiaušinius ir laikyti juos šaldytuve;
· Prieš gaminimą po tekančiu vandeniu nuplauti vištieną, kitą mėsą, kiaušinius;
· Gerai išvirti ar iškepti vištieną ar kitą mėsą bei jų produktus, kiaušinius;
· Gaminant neragauti žalios mėsos ar faršo;
· Vengti nepakankamai šiluma apdorotos mėsos bei vištienos, nepasterizuoto ar nevirinto pieno ir jų produktų, žalių kiaušinių ir maisto su žaliu kiaušiniu;
· Vartojimui paruoštą ar nesuvalgytą maistą šaldytuve laikyti taip, kad jis nesiliestų su žalia mėsa;
· Nevalgyti neplautų vaisių, uogų ir daržovių;
· Po maisto ruošos gerai išplauti virtuvės įrankius bei paviršius, indus;
· Maistą gaminti tik švariomis rankomis, su muilu nusiplauti ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo;
· Iškylaujant gamtoje vengti greitai gendančio maisto produktų, maistą laikyti specialiuose šaltkrepšiuose.
Būkite sveiki! Tegul vasaros ir atostogų džiaugsmo neužtemdo susirgimai užkrečiamosiomis ligomis.
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus
vedėja Giedrė Aleksienė,
tel., faks. (8 5) 231 4409 el.p. giedre.aleksiene@vilnius.vvspt.lt