Sveikatos specialistai tikisi, kad Vilnius Europos vyrų čempionatą pasitiks sveikas ir saugus
2011-08-10Masinių tarptautinių renginių metu susidaro ypač palankios sąlygos užkrečiamosioms ligoms atsirasti ir plisti, nes vienu metu susirenka daug žmonių, padidėja žmonių kontaktas, išauga viešojo maitinimo, apgyvendinimo paslaugų teikimo apimtys, iš kitų šalių gali atvykti užkrečiamųjų ligų nešiotojai.
Vilniaus visuomenės sveikatos centre 2011 m. rugpjūčio 9 d. įvyko tarpinstitucinis pasitarimas apie Vilniaus miesto pasirengimą 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatui. Pasitarime dalyvavo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos, Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Greitosios medicinos pagalbos stoties, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės atsakingi asmenys.
Svarbiausi pasitarimo tikslai – pasidalinti informacija apie institucijų atliktus darbus, rengiantis Europos vyrų krepšinio čempionatui, apžvelgti apgyvendinimo bei maitinimo įstaigų pasirengimą teikti paslaugas čempionato svečiams ir dalyviams; aptarti operatyvaus keitimosi būtina informacija tarp institucijų būdus; apsvarstyti poreikius ir galimybes parengti atmintinę, kurioje būtų pateikta informacija, ką įstaigos turi padaryti, siekdamos užtikrinti saugų svečių apgyvendinimą bei maitinimą.
Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas žarnyno infekcijų, plintančių per maistą ir vandenį prevencijai. Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimų duomenimis, kai kuriose maisto gamybos įmonėse nustatyti pažeidimai, kurie gali tiesiogiai įtakoti žarnyno infekcijų atsiradimą: nuo darbuotojų rankų, maisto gamybos indų išsėjamos žarnyno bakterijos, pasibaigę maisto žaliavų, patiekalų tinkamumo vartoti terminai, trūksta rankų plovimo priemonių.
Žinant, kad visų maisto gamintojų čempionato metu nebus galimybės patikrinti, Vilniaus visuomenės sveikatos centras didžiausią dėmesį skirs papildomos informacijos apie įtariamus ar nustatytus susirgimus gavimui iš Greitosios medicinos pagalbos stoties, ligoninių priėmimo skyrių. Ši informacija leis išsiaiškinti vietas, kur nesilaikoma higienos, maisto saugos reikalavimų ir tokiais atvejais bus galima operatyviai, bendradarbiaujant su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, užkirsti kelią užkrečiamųjų ligų plitimui.
Pasitarime nutarta kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę, kad ši organizuotų centralizuotai tiekiamo karšto vandens terminę dezinfekciją, nes Vilniaus visuomenės sveikatos centras, birželio- liepos mėn. atlikęs viešbučių patikrinimus, dalyje jų rado legioneliozės sukėlėjų. Šie duomenys leidžia manyti, kad gyvenamųjų, visuomeninių pastatų karšto vandens sistemos taip pat gali būti užterštos legioneliozės sukėlėjais ir profilaktinis terminis „šokas“ padidintų karšto vandens saugumą.
Erkinio encefalito, Laimos ligos prevencijai būtinas reguliarus viešųjų vietų šienavimas. Vilniaus mieste teritorijos šienaujamos pagal tam tikrą grafiką: pakelės - 1 kartą per mėnesį, masinio žmonių susibūrimo vietos – kiek dažniau. Žinant, kad saugus žolės aukštis yra iki 10 cm, šienavimas turėtų būti kiek dažnesnis, ypač kai klimatas palankus žolei augti.
Vakarų Europoje ženkliai padaugėjo susirgimų tymais ir pirmąjį šių metų pusmetį registruota 20 000 atvejų. Ši liga Lietuvoje buvo suvaldyta skiepų pagalba ir šiuo metu fiksuojami tik pavieniai įvežtiniai atvejai. Dar nevėlu būtų pasiskiepyti tiems asmenims, kurie nėra sirgę tymais ir nėra skiepyti, nes imunitetas susiformuoja per dvi savaites. Skiepai ypač rekomenduotini aptarnavimo srityje dirbantiems asmenims bei čempionato sirgaliams, stebėsiantiems krepšinį tiesiogiai salėse ar sirgalių zonose.
Daugiau informacijos:
Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja A. Razmienė
tel.: (8 5) 264 965 ,
el.p.:[email protected];
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja B. Zdanevičienė
tel.: (8 5) 261 0841 (8 5) 261 0862,
el.p.: [email protected]