vvspt

2011 m. spalio 31 d.

Versija neįgaliesiems

Renginių kalendorius
<2011 Spalis>
PATKPŠS
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      




Aptartos sergamumo žarnyno infekcijomis problemos Vilniuje

2011-10-03


VILNIAUS VISUOMENĖS SVEIKATOS CENTRAS

INFORMACINIS PRANEŠIMAS
2011-10-03
 
Aptartos sergamumo žarnyno infekcijomis problemos Vilniuje
 

Lietuvos Respublikos Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Agnė Zuokienė 2011 m. spalio 3 d. lankėsi Vilniaus visuomenės sveikatos centre ir domėjosi vykdoma sergamumo žarnyno infekcijomis prevencija, egzistuojančiomis problemomis bei galimais sprendimo būdais.

Vilniaus mieste sergamumas bakterinėmis žarnyno infekcijomis rugsėjo mėnesį, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, padidėjo 40 proc., kampilobakterioze – 30 proc., o salmonelioze net 45 proc. Ypač specialistus neramina didėjantis vaikų sergamumas salmonelioze.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai pabrėžė, kad sergamumo žarnyno infekcijų didėjimas nėra išskirtinė Lietuvos problema. Pasaulyje daugėja per maistą plintančių susirgimų, o Pasaulio sveikatos organizacija yra įvardijusi pagrindines šio reiškinio priežastis: rinkos globalizaciją bei naujų ar nebūdingų infekcijų atsiradimą; nuolat kintančias maisto gamybos, ruošimo ir prekybos technologijas; pokyčius gyvensenoje dėl greitos urbanizacijos. Pasaulio sveikatos organizacija atkreipia dėmesį, kad per maistą plintančių infekcijų kontrolė, kuri daugelyje šalių (tame tarpe ir Lietuvoje) yra padalinta tarp keleto institucijų, turi taip pat keistis, remtis tik mokslu ir įrodymais pagrįstais kontrolės metodais, orientuotis į rizikos veiksnių stebėseną, būti tinkamai koordinuojama.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai, pabrėžė, kad dėl nepakankamos žmonių užkrečiamųjų ligų diagnostikos (Vilniuje net 68 proc. susirgimų yra nenustatomas ligos sukėlėjas), nevisuomet įmanoma nustatyti užkrečiamųjų ligų plitimo priežasčių.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai tai pat pristatė 2011 metais Vilniaus mieste įvykusių 12 per maistą plintančių infekcijų protrūkių tyrimo medžiagą bei maisto kontrolės institucijos pateiktas išvadas apie nustatytus šių protrūkių rizikos veiksnius. Gydytojams-epidemiologams susirūpinimą kelia faktas, kad daugumos infekcijų sukėlėjų šaltiniai yra naminiai ir laukiniai gyvuliai, paukščiai, žuvys, tačiau visų protrūkių priežastimi maisto kontrolės institucija įvardijo tik pažeidimus maisto gamybos įmonėse (pvz. nepakankamas patiekalo terminis apruošimas, kryžminė tarša) ir nepateikė informacijos apie naudotų žaliavų, produkcijos saugą.

Susitikime su Agne Zuokiene diskutuota ir apie visuomenės švietimo užkrečiamųjų ligų prevencijos klausimais problemas.  

 
Parengė:  
Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė,
tel. (8 5) 264 6959 el. p. [email protected]
 
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus
vedėjos pavaduotoja Biruta Zdanevičienė,
tel. (8 5) 261 0841 el. p. [email protected]